RİNOSİNÜZİTLER
Akut rinosinüzit: 4 haftadan kısa süren burun tıkanıklığı veya geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde ağrı basınç hissi, koku almada bozukluk gibi şikayetler tanı kriterlerindendir. Rekürren akut sinüzitte ise senede 4 akut rinosinüzit atağı ve bu ataklar arasında semptomsuz dönemler olur. Allerji ve viral enfeksiyon akut rinosinüzit hastalığının sebeblerindendir. Alerji, sinüzit hastalığında sürede uzamaya sebep olur. Sinüzit hastalığı genellikle geçirilmiş viral enfeksiyon sonrasında görülür. Genel olarak sinüslerin açılan ağzında tıkanmaya yol açıp sinüzite neden olur. Bazen de diş köklerinin maksiller sinüse yakın olması nedeniyle diş enfeksiyonları da sinüzite neden olur. Hastalarda tanı poliklinik şartlarında yapılan muayene ile konur. Muayenede mukozada ödem ve akıntı görülür. Medikal tedavide antibiyotik, lokal veya oral steroid, sistemik veya lokal dekonjestan kullanılabilir.
Kronik rinosinüzit: 12 haftadan uzun süren burun tıkanıklığı veya geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, yüzde ağrı basınç hissi, koku almada bozukluk gibi şikayetlerinin olmasına kronik rinosinüzit denir. Nazal endoskopide burun içinde pürülan akıntı ve ödem görülebilir. Nazal polipli veya nazal polipsiz kronik rinosinüzit görülebilir. Biyofilm, mantar, reflü, D vitamini eksikliği, genetik faktörler altta yatan sebeplerin arasında sayılabilir. Tedavi akut sinüzitte verilen ilaç tedavisine benzerdir. Tedavi 3-4 hafta sürmelidir. Hasta medikal tedaviden fayda görmezse o zaman endoskopik sinüs cerrahisi düşünülmelidir.
Sinüzit komplikasyonları: Komplikasyonlar orbital (göz) ve intrakraniyal (beyin) olarak kabaca ikiye ayrılabilir.
Orbital komplikasyonlar: Preseptal selülit, orbital selülit, subperiostal apse, orbital apse ve kavernöz sinüs trombozu olarak beşe ayrılır. Preseptal selülit, üst göz kapağında sınırlı şişlik olarak görülür. Hastada görme alanında bozulma görülmez. Fakat sınıflandırmada aşağıya doğru indikçe klinik daha kompleks hale gelmektedir. Bu durumda hastadan mutlaka görüntüleme (BT/MR) istenmelidir. Antibiyotik tedavisi başlanıp cerrahisi planlanmalıdır.
İntrakranial komplikasyonlar: Beyin apsesi, menenjit, epidural/subdural apse intrakranial komplikasyonlardandır. Hastada genellikle ateş ve şiddetli baş ağrısı görülür. Hastada hızlı bir şekilde tedavi başlanıp görüntülemesi planlanmalıdır. Cerrahi için hazırlıklar yapılmalıdır.